Ry?a s� plody druhov ry?a siata alebo Oryza glaberrima z rodu ry?a. Poch�dzaj� p�vodne z tropickej a subtropickej ju?nej a juhov�chodnej �zie a Afriky. Spolu poskytuj� viac ako p�tinu kal�ri� konzumovan�ch ?u?mi.

 

Druhy ry?e - pod?a technologickej �pravy:

 

Nel�pan� ry?a je na trhu m�lo obvykl�, zrna s� iba vyml�ten� - bez odstra?ovania ?upky. Je bohat� na vl�kninu a mikro?iviny. Var� sa dlh?ie ako ostatn� druhy ry?e.

 

Hned� ry?a,  z h?adiska v�?ivy je pre telo ve?mi cenn�. Poskytuje mu toti? ?irok� ?k�lu vitam�nov, miner�lnych l�tok, ale aj antioxidantov. V?etky tieto l�tky sa v?ak pri v�robe bielej ry?e stratia, preto?e sa z nich odstr�ni vrchn� obal ? otruba, v ktorej sa drviv� v�??ina zdrav�ch l�tok nach�dza. Rob� sa tak najm� preto, lebo biela ry?a sa ?ah?ie upravuje na konzum�ciu a je o nie?o jemnej?ia. Z v�?ivov�ho h?adiska je v?ak ove?a menej cenn�.

V porovnan� s bielou ry?ou m� celozrnn� typ tieto prednosti:

         obsahuje 4 kr�t viac vl�kniny

         2 kr�t viac vitam�nu B2

         30 % viac vitam�nu B3

         3 kr�t viac vitam�nov E a B6

         2 kr�t viac hor?�ka, drasl�ka a fosforu

         omnoho viac zinku a sel�nu (antioxidant)

         mno?stvo kal�ri� (okolo 230) a sacharidov (okolo 50 g) v jednej ?�lke je v porovnan� s bielou ry?ou pribli?ne rovnak�

Hned� ry?a je okrem zdravotn�ch benefitov zn�ma aj ako di�tna potravina. Po?as jej konzum�cie teda ani nepriberiete. Navy?e, ak ju skombinujete so strukovinami, dostanete plnohodnotn� d�vku pre telo potrebn�ch bielkov�n. Je vhodn� pri zdravej v�?ive, po?as rekonvalescencie, ?i pri potrebe ?etrn�ho zaobch�dzania s organizmom, preto?e je ?ahko str�vite?n� a neobsahuje cholesterol, ani lepok. Okrem toho optimalizuje hladinu cukru v krvi, zbavuje telo tox�nov a zni?uje krvn� tlak.

 

Biela ry?a je vyroben� obvykl�m sp�sobom. Najprv sa zrno zbavuje klasu pomocou ml�tenie. Zrno sa potom l�pe, v tejto f�ze sa zrno zbav� 2 nestr�vite?n�ch vrstiev ?upky. T�mto sp�sobom sa z�ska celozrnn� ry?a. Potom sa ry?a bielia, pri tomto procese sa obr�sia ?al?ie dve vrstvy ?upky aj mal� ?as? kl�?ka. Pr�ve t�mto bielen�m sa ry?e ochudobn� o cenn� ?iviny. Takto sa z�skava polorafinovan� ry?e. Potom nasleduje 2. bielenie a obrusovaniu ?upiek a z�skava sa rafinovan� ry?a 3. stup?a. Pri 3. bielenie sa ry?a zbav� ?al?ie vrstvy ?upky a v�sledkom je rafinovan� ry?a 2. stup?a. Pri n�slednom 4. bielenie sa potom zrno zbav� aj k?�?ika. Potom doch�dza e?te k ?al?�m �prav�m zrna ako le?tenie alebo olejovanie a v�sledkom je biela ry?a.

 

Predvaren� ry?a sa vyr�ba z bielej l�panej ry?e p�soben�m zv�?enej teploty bez pridania vody. Varenie potom trv� iba 10 min�t.

 

Ry?a parboiled je upraven� zvl�?tnym sp�sobom, pri ktorom sa ?iviny z vonkaj?�ch vrstiev ry?e uvo?nia a pod tlakom sa dostan� do stredu zrna, povrch zrna stvrdne, d�jde k premene ?krobov, tak?e sa ry?a pri varen� nelep� a vitam�ny a miner�lne l�tky sa pri kuchynskom varen� vyl�huj�.

Parboiled je to kompromis medzi bielou ry?ou a natural a z h?adiska v�?ivy je ve?mi cenn�. Ne? sa ry?a zmen� na ry?u parboiled, mus� neol�pan� zrnko prejs? procesom nam�?ania a spracovan�m vysokotlakovou parou, pri?om vitam�ny a miner�ly obsiahnut� v ?upke prenikaj� zo ?upky do vn�tra zrnka, ktor� sa nakoniec e?te ol�pe a vyle?t�. Parboiled ry?a je nad�chana, sypk�, nelep� a nerozv�ra sa. Naviac svojou �pravou z�skava na kvalite a m� vy??ie v�?ivov� hodnoty ne? klasick� biela ry?a.

 

Ktor� je najlep?ia?

?ierna ry?a, zak�zan� superpotravina, v s�vislosti s ry?ou ?iernej farby by sa dal pokojne pou?i? aj tento v�raz. V minulosti bola ?ierna ry?a v�sadou a mohli ju konzumova? len ?�nski cis�ri. Je pln� antioxidantov a bojujete ?ou proti rakovine  M� n�padn� tmav� farbu ? ?iernu a? tmavofialov�, ktor� m� na svedom� mno?stvo cenn�ch antioxidantov. Jej konzum�ciou pom�hate chr�ni? svoje bunky pred po?koden�m vo?n�mi radik�lmi a viete tak �?innej?ie predch�dza? mnoh�m chorob�m, ako aj nebezpe?nej rakovine.

Je zdrojom:

antokyan�tov ? l�tok so siln�m antioxida?n�m �?inkom,  vitam�nu E ? ktor� taktie? p�sob� ako antioxidant,  bielkov�n,  vl�kniny ve?k�ho mno?stva ?eleza,  je prirodzene bezlepkov� a ?ahko str�vite?n�.

Jedna ly?ica otr�b ?iernej ry?e (resp. 10 ly?�c varenej ?iernej ry?e), obsahuj� viac antioxidantov ako rovnak� mno?stvo ?erstv�ch ?u?oriedok.

 

Basmati: (hindsky ??????, doslova ?kr�?ovn� v�n�?)

Jej skvel� vlastnosti jej dod�va voda stekaj�ca s ?adovcov ktor� je ve?mi ?ist� a zdrav�. Basmati sa po zbere aspo? na 18-24 mesiacov uskladni v sklade v ktorom je sucho a tma, potom sa m�?e o?isti? a preda?. Obsahuje ve?k� mno?stvo zdrav�ch l�tok je druh dlhozrnnej ry?e. Pre svoju v�?u ju ozna?uj� za kr�?ovsk� ry?u alebo kr�?ovnou medzi odrodami ry?e. V�hodou je, ?e pri varen� sa nelep�. V ?al�dku sa ?ahko a r�chlo str�vi. Neobsahuje lepok ?i?e je to ry?a pre ?ud� ktor� maj� celiakiu.

?al?ou v�hodou tejto potraviny je n�zky glykemick� index. Znamen� to, ?e obsahuje menej kal�ri� ako in� druhy ry?e, no zas�ti v�s na dlh?iu dobu. V d�sledku toho by mal by? druhotn�m efektom jej konzum�cie aj �bytok na v�he. Je teda prospe?n� v obdob� dr?ania di�t, no z�rove? je odpor�?an� aj pre ?portovcov, z�stancov zdravej v�?ivy a v?etk�ch t�ch ?ud�, ktor� chc� ?i? zdrav?ie a prij�ma? kvalitnej?ie potraviny. Basmati okrem toho obsahuje na 100 gramov asi 9 gramov bielkov�n.

Je zdrojom:

bielkov�n, sacharidov tie? obsahuje vitam�ny hlavne skupiny B.

 

Jazm�nov� ry?a poch�dza a pestuje sa hlavne na severe Thajska. Subtropick� p�smo v kombin�cii so ?pecifickou p�dou dod�vaj� tejto ry?i jej v�nimo?nos? a nezamenite?n� ar�mu. ?peci�lne je aj jej pestovanie. Jazm�nov� ry?a sa toti? e?te st�le seje ru?ne a na jej zalievanie sl�?i iba t� voda, ktor� na ?u zo?l� nebes�. T�to, inak prez�van� ?thajsk� vo?av� ry?a?, je vo svete ve?mi ob?�ben� a cenen� pre svoje vlastnosti. Niektor� neprajn�ci o nej tvrdia, ?e jej v�?a nie je prav�, ale umelo pridan�, ?o v?ak nie je pravda, obsahuje len prirodzene z�skan� vonn� l�tky.

Je vhodn� pri t�chto zdravotn�ch probl�moch.

  • zni?uje cholesterol
  • prospieva tr�veniu
  • �?inn� pri ?l?n�kovej a ?al�do?nej di�te
  • zni?uje teplotu a z�palov� procesy
  • m� odvod?uj�ci efekt
  • je prevenciou pred ochoren�m obli?kov�ch kame?ov
  • zlep?uje niektor� ko?n� choroby, napr. psori�zu

Je zdrojom:

bielkoviny, vitam�ny skupiny B, miner�ly: ?elezo, drasl�k, fosfor, nel�pan� obsahuje aj vl�kninu a antioxidanty, je bezlepkov�, neobsahuje nijak� tuk

 

Aj jazm�nov� ry?a m� svoju natural podobu, ktor� je pre zdravie e?te lep?ia ako klasick� biela. N�jdete v nej vitam�ny A aj skupiny B. V?aka pr�tomnosti gamma oryzanolu m�?e dokonca zni?ova? hladinu cholesterolu.

 

Menej pou?�van� ry?a:

 

Texmati ? podobn� charakter ako Basmati. Poch�dza z Texasu.

Patna - je najkvalitnej?ia dlohozrn� ry?a s neutr�lnou chu?ou a v�?ou.

Divok� (indi�nsk�) ry?a sa zbiera ru?ne a preto je ve?mi drah�. Nie je prav� ry?a. Dlh� ?iernohned� semen� patria americkej vodnej tr�ve zizanii. Maj� vysok� obsah vitam�nov skupiny B a prid�vaj� sa do ry?e basmati. ?ierno-biela zmes vyzer� efektne v ?al�toch aj ako pr�loha.

Arborio - gu?atozrnn�, perli?kovit� ry?a, ktor� po uvaren� vytv�ra kr�movit� hmotu. Je to t�m, ?e vstreb�va ve?mi ve?a vody. Pestuje sa predov?etk�m v Taliansku.

Bh�t�nska ?erven� ry?a - Starovek� kr�tko zrnn� ry?a pestovan� vo vysokej nadmorskej v�?ke. M� jemn� zrnk�, ktor� u? pri varen� pr�jemne vo?aj� orie?kami. ?erven� ry?a patr� medzi ?peci�lne nel�pan� druhy dlhozrnnej ry?e. Pestuje sa v oblasti Camar vo Franc�zsku a m� ve?mi delik�tnu chu? pripom�naj�cu orechy.

Carnaroli ry?a ? ve?mi podobn� ako ry?a Arborio, rovnako sa pestuje najm� v Taliansku.

Ni?iki sa pou?�va na pr�pravu prav�ho su?i, preto?e je spr�vne lepiv�.

                                                                        Anka ? Tr�ner pre teba 

       
             

Darčekový poukaz
Najlepší darček, aký môžete dať svojmu blízkemu, je zdravie