Tuky s vznamnm, nie v?ak hlavnm zdrojom energie. Tuk m v organizme termoizola?n funkciu, chrni bru?n dutinu. 
Tvor bunkov membrny, obaly nervovch vlkien a podie?a sa na tvorbe hormnov.
Tuky predstavuj makronutrient, ktor sa nachdza v potrave. S s?as?ou ?ir?ej skupiny, nazvanej lipidy, ktor zah??a e?te aj vosky, steroly a vitamny rozpustn v tukoch A, D, E a K. Hlavnou s?as?ou tukov s triacylglyceroly, z ktorch trvenm vznikaj mastn kyseliny. Pod?a ?truktry sa tuky delia na nasten mastn kyseliny alebo nenasten mastn kyseliny (mononenasten, polynenasten alebo trans). 
Tuky s prtomn vo v??ine potravinovch skupn a vo v?eobecnosti v?etky potraviny organizmu dodvaj nasten aj nenasten tuky. Zlo?enie tukov v ur?itej potravine ovplyv?uje jej fyziklne a funk?n vlastnosti a m vplyv na zdravie. Potraviny, ktor maj vysok podiel nastench tukov, ako naprklad maslo alebo brav?ov mas?, maj pri izbovej teplote pevn konzistenciu a vo v?eobecnosti s ?ivo??neho pvodu. Potraviny s vysokm podielom nenastench tukov, ako naprklad rastlinn olej a ryb olej (ktor obsahuj omega-6 a omega 3 polynenasten tuky), s pri izbovej teplote zvy?ajne kvapaln. Av?ak niektor rastlinn oleje, ako naprklad palmov alebo kokosov olej, maj relatvne vysok obsah nastench tukov a pri rovnakej teplote ostvaj tuh.

?m s dan vlastnosti tukov:
Biologick vlastnosti tuku s dan jeho zlo?enm. Mastn kyseliny, z ktorch sa tuk sklad, si predstavte ako pospjan retiazky atmov uhlkov. Tieto spoje sa nazvaj chemick vzba . Vlastnosti tchto "retiazok" s dan tm, ko?ko uhlkov je v retiazke pospjan a ako tieto vzby vyzeraj.
Pod?a d??ky rozli?ujeme mastn kyseliny:
s krtkym a stredne dlhm re?azcom (maj 6-10 atmov uhlka)
s dlhm re?azcom (maj 12 a? 16 atmov uhlka)
s ve?mi dlhm re?azcom (maj viac ako 18 atmov uhlka)
Chemick vzbu medzi jednotlivmi uhlky si mo?no predstavi?, ako keby sa uhlky dr?ali za ruku. Ak sa dr? za jednu ruku, je vzba jednoduch, tieto kyseliny sa nazvaj nasten . Ak sa dr? za dve ruky, hovorme o vzbe dvojitej a kyseliny sa nazvaj nenasten . Laicky povedan, ?m viac rk, tm pre na?e zdravie lep?ie, mnemotechnick - zdrav?ie je by? ?ahko nenasten .

Tuky a aterosklerza:

Ak hovorme o tukoch ako zdravotnom riziku, je to v spojitosti s podporou vzniku a priebehu aterosklerzy ?i?e krnatenie tepien. Aterosklerza je dlhodob proces, ktor za?na v na?ich tepnch u? v detstve. Z pvodne pru?nej rrky, ktor toleruje a pru?ne reaguje na vkyvy krvnho tlaku, dan tm ako srdce pumpuje krv do n?ho cievneho systmu, sa z cievy stva rigidn, tvrd trubica, do ktorej stien sa ukladaj aterosklerotick plty. Otzkou ?asu je, kedy sa ksok pltu ?odlpne" a na?tartuje proces tvorby krvnho trombu, ?o je vlastne ?punt, ktor tepnu upch.

Mastn kyseliny maj na priebeh aterosklerzy rzny efekt

Nasten mastn kyseliny s krtkym re?azcom sa nezabudovvaj do krvnch tukov a aterosklerzu neovplyv?uj. Zato nasten mastn kyseliny s dlhm re?azcom s hodnoten vrazne aterogenny. Naopak dlh nenasten mastn kyseliny (kam sa radia kyseliny ?-6 a najm ?-3) zvy?uj rozpustnos? plazmatickch LD lipoprotenov, tzv. "Lenivho" ?kodlivho cholesterolu a s teda vrazne protiaterogenn

Na zver

Tuky s zo v?etkch troch zkladnch ?ivn energeticky najbohat?ie, lebo z 1 g tuku zskava telo 9kcal - 38 kJ. Je to asi 2-krt viac, ne? poskytuj bielkoviny alebo sacharidy. Preto s tuky predov?etkm dodvate?om energie. V??iu dvku tuku potrebuj ?udia, ktor vydvaj ve?a energie. 
Medzi tukmi, ktor prijmame v potrave, treba rozli?ova?, nie v?etky s ?zl?. S tukmi to nepreh?ajte, av?ak ani ich pln vyl?enie z jedlneho lstka zdraviu neprospieva.

Tuky s dle?it pre dobr zdravie a sprvne fungovanie tela. S zdrojom energie, esencilnych tukov a podporuj vstrebvanie vitamnov rozpustnch v tukoch A, D, E, a K. Tuky tie? dodvaj jedlm ?pecifick konzistenciu, vzh?ad a chu?. Prli? ve?a tuku alebo nesprvny druh tuku v?ak m?e nepriaznivo ovplyvni? na?e zdravie. 
Zdroj:  Doc.Ing. Jan Pnek, CSc.
                                                                Anka - Trner pre Teba 

       
             

Darčekový poukaz
Najlepší darček, aký môžete dať svojmu blízkemu, je zdravie