Zemiaky uvaren ?i upe?en s skuto?nou beztukovou potravinou. Zlo?kou, ktor dodva najviac energie, s sacharidy nachdzajce sa zemiakoch vo forme ?krobu. Vhodou zskavania sacharidov zo zemiakov je skuto?nos?, ?e zrove? prijmame aj zna?n mno?stvo niektorch mikro?ivn. S bohatm zdrojom aminokyseln lyznu a tryptofnu, ?o v kombincii s mliekom alebo vaj?kami predstavuje ve?mi kvalitn potravinov bielkovinu. Obsahuj vlkninu, ktor prispieva k pocitu zastenia a podporuje zdrav za?vanie. Mal mno?stvo ?krobu zo zemiakov sa nestrvi (nazva sa ?rezistentn ?krob?): prejavuje sa to najm pri konzumcii vychladnutch varench zemiakov, napr. vo forme zemiakovho ?altu. Rezistentn ?krob ?inkuje v organizme podobne ako vlknina, pri?om napomha regulcii hladiny glukzy a lipidov v krvi. ?al?ou ?dobrou sprvou? pre tch, ktor nechc pribra?, je skuto?nos?, ?e zemiaky maj vysok index zastenia. Energetick hustota, t. j. kalrie na gram potraviny, varench alebo pe?ench zemiakov je nzka, preto ich konzumcia neznamen ve?k prjem . Zo zemiakov sa teda ctime stej? bez toho, ?e by sme sa energeticky prejedli.
ZEMIAKY 100g |
Energia (kcal) |
Bielkoviny (g) |
Sacharidy (g) |
Tuk (g) |
Vlknina (g) |
Draslk (mg) |
?elezo (mg) |
Vitamn B1(mg) |
Vitamn B6(mg) |
Folty (g) |
Vitamn C (mg) |
uvaren v ?upke |
66 |
01.4 |
15.4 |
0.3 |
01.5 |
460 |
01.6 |
0.13 |
0.33 |
19 |
9 |
uvaren o?isten |
77 |
01.8 |
17.0 |
0.1 |
01.2 |
280 |
0.4 |
0.18 |
0.33 |
19 |
6 |
upe?en v ?upke |
85 |
02.6 |
17.9 |
0.1 |
03.1 |
547 |
0.9 |
0.11 |
0.23 |
44 |
14 |
pyr 7g mlieko 5g maslo |
104 |
01.8 |
15.5 |
04.3 |
01.1 |
260 |
0.4 |
0.16 |
0.30 |
24 |
8 |
hranolky, rchle ob?erstvenie |
280 |
03.3 |
34.0 |
15.5 |
02.1 |
650 |
1.0 |
0.08 |
0.36 |
31 |
4 |
Anka - Trner pre teba